10 Mayıs 2016 Salı

Uzun Yol Şoförü

Avrupa ülkelerine, birçok şehre, çeşitli marka, model kamyon ve tırlar ile kargo ürünleri taşımak artık çok kolay.
Neredeyse gerçeğini aratmayan, aratsa da bir süre sonra aramanıza gerek kalamayan, kamyon ve tır simülasyonu.
Kamyon şoförü olmak, zor bir iş, tır şoförlüğü ise farklı bir kabiliyet gerektiriyor. Zorluğu ise en az kamyon şoförlüğü kadar.
Oysa oyunlarda her şey başkadır, kolaydır, oyunun mantığını ve akışını anlayabilirseniz. Eğer anlayamaz sanız zor dur, fakat bu zorluk yine hayatın kendisinde olan zorluk kadardır.
Oyun aslında bir hikâye, hikâye ise bir oyun.
Euro Truck Simulator 2 (EST 2)
Güzel, eğlendirici ve havalı…
Oyunun teknik özelliklerinden bahsetmeyeceğim. Oyun ile ilgili birçok teknik bilgiye internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Çok sayıda oyun sever Euro Truck Simulator 2 (EST 2) hakkında, hazırlamış oldukları web sayfalarında, ayrıntılı olarak bilgi paylaşımında bulunmuşlar. (Teşekkür ediyoruz.)
Oyunun teknik özelliklerinden değil de oyunun içerisinde ki maceralarımızdan bahsedeceğim. Dünya genelinde yapacağımız yolculuklardan ve yolculuğumuz sırasında karşılaşacağımız olaylardan esinlenerek, kurgusal bir yazı dizisi, hikâye ya da roman… Kitap.
Her yolculuğumuz bir hikâye olarak geri dönecek ve her hikâye için bir yolculuğa muhakkak ki çıkacağız.
Hikâyemizin ana kahramanı “uzun yol şoförü.”
“Uzun yol şoförü” kimdir derseniz? Ben de bilmiyorum. Euro Truck Simulator 2 (EST 2) oyununda tır şoförü. Tırı ile Avrupa ülkelerinin birçok şehrine kargo taşımacılığı yapıyor.
Gerçek adının ne olduğu zamanla unutulmuş. “Uzun yol şoförü” olarak anılıyor ve artık bu onun için bir ad olmuş. Kendisi hatırlıyordur hatırlamasına ama gerek de duymuyor gerçek ismi ile anılmaya. Böyle anılmak hoşuna gidiyor. Bu hoşnutluğu işini çok sevdiği için olabilir. Belki kendisini sevmediği içindir.
Kendini sevmeyenler farklı bir şey ile anılmak isterler, kendini seven ise kendinin yerine farklı bir şey ile anılmayı istemez.
Ad-isim insanın kendisidir fakat her ad-isim o insan değildir. Aynı ad milyonlarca insan da olabilir. Adın girmiş olduğu şekil, o ad ile anılan insan sayısı kadardır ve bununla sınırlı değildir.
….
Bizim “uzun yol şoförü” kimliksiz değildir fakat kimliğinin sanki farkında değildir. Biz bütün bunları sorgulamayacağız, sadece yolculuğun da karşılaşacağı maceralarına ortak olacağız. Bu ortaklık sadece şahit olma anlamındadır. Biliyoruz her şahitlik muhakkak ki bir ortaklıktır.
Dünyanın herhangi bir ülkesinde, herhangi bir şehrinden, çok sevdiği TIR’ı ile hareket eder bizim “uzun yol şoför.”  (TIR neden büyük harf? Bilmiyorum.)
Bir kez yola çıkınca dönüşü günleri, haftaları hatta bazen ayları bulur. Bu süre zarfında o hep yoldadır.
Uzun yollar, bitmek tükenmek bilmeyen, bazen hiç bitmeyecekmiş gibi gelen. Yollardan ayrı kaldığı vakitler oldukça kısadır, yolların uzunluğu ise o gaz bastıkça kısalır. Kısalır kısalmasına da, bu yolun bittiği anlamına gelmez. Bittiği noktada başlar, çıkacağı yeni seferin hazırlıkları.
Dünyanın bir ülkesinden bir başka ülkesine… Yeni bir yolculuğun şartlarını gideceği yer belirler ve yola çıkılır.
Dünya sanki onun için sınırsızdır.
(bu bir yazı dizisidir)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder